Gestionarea Recenziilor Negative

Primirea unei recenzii proaste poate fi dificilă și chiar dureroasă, mai ales dacă ai depus mult efort și muncă grea în ceva. Cu toate acestea, este important să rețineți că primirea unei recenzii negative este o parte normală a oricărei afaceri sau efort creativ și este modul în care răspundeți la recenzie care poate face toată diferența. Iată câteva sfaturi despre cum să gestionați o recenzie proastă:
recenzie negativa

1. Fă un pas înapoi și nu-l lua personal: deși o recenzie proastă poate fi descurajantă, este important să nu o iei personal. Amintește-ți că nu toată lumea va iubi ceea ce faci și e în regulă. Încercați să vedeți feedback-ul ca o oportunitate de îmbunătățire, mai degrabă decât un atac personal.

2. Citiți cu atenție recenzia: luați-vă timp pentru a citi cu atenție și a înțelege recenzia. Căutați critici și feedback specifice pe care le puteți folosi pentru a vă îmbunătăți produsul sau serviciul. Nu fiți defensiv sau respingând feedback-ul, chiar dacă nu sunteți de acord cu el.

3. Răspundeți politicos și profesional: dacă recenzia este pe o platformă publică precum Yelp sau Google, este o idee bună să răspundeți public la recenzie. Fii politicos, profesionist și înțelegător în răspunsul tău. Recunoașteți preocupările recenzentului și oferiți-vă să le abordați. Evitați să fiți defensivi sau confruntați, deoarece acest lucru poate înrăutăți situația.

4. Folosiți feedback-ul pentru a vă îmbunătăți: luați în considerare feedback-ul și folosiți-l pentru a vă îmbunătăți produsul sau serviciul. Luați în considerare să faceți modificări pe baza feedback-ului primit. Acest lucru nu numai că vă va îmbunătăți oferta, ci va arăta și clienților dvs. că luați în serios feedbackul lor.

5. Păstrați lucrurile în perspectivă: în timp ce o recenzie proastă poate simți sfârșitul lumii, este important să păstrați lucrurile în perspectivă. Ține minte că o recenzie proastă nu te definește pe tine sau pe afacerea ta. Concentrați-vă pe recenziile pozitive pe care le-ați primit și continuați să faceți tot posibilul pentru a oferi servicii excelente sau pentru a crea lucrări grozave.


În general, gestionarea unei recenzii proaste necesită o anumită rezistență emoțională și dorința de a învăța din feedback. Răspunzând politicos și profesional și folosind feedback-ul pentru a vă îmbunătăți, puteți transforma o experiență negativă într-una pozitivă.